ЖЪЛТЪКЪТ 5 факта, които може би не знаете
- Жълтъкът съдържа 5г мазнини и 186мг холестерол, както и половината от съдържащото се в яйцата количество протеин, а именно 6г. Освен това в жълтъка има и достатъчно количество аминокиселини и витамини А, В, Д, Е и К. Ето защо за билдърите е важно да консумират с белтъците и няколко жълтъка.
- Яйчният жълтък съдържа холин – това е незаменимо вещетсво, което помага за поддържане структурата на мозъчните клетки.
- Белите фибри, прикрепени към жълтъка, се наричат халаза и ролята им е да го предпазват.
- Няма абсолютно никаква разлика между яйцата с бели и кафяви черупки. Простата истина е, че по-тъмните кокошки снасят тъмни яйца, а по-светлите кокошки съответно бели яйца.
- Пиенето на сурови яйца освен, че не осигурява толкова много енергия за мускулен растеж, носи и основен риск от салмонела. Протеинът в сварените яйца е 90% биоценен или готов да бъде усвоен от организма. Докато суровите яйца са наполовина толкова силни.
Остави коментар