Категории

ПЪТЯТ НА ПРОТЕИНА ОТ КРАВАТА ДО ШЕЙКЪРА

Публикувано от admin 12/04/16 0 Коментар/и

 

 

 

Ако разбирате от бодибилдинг, тренировки и покачване на мускулна маса, то значи ви е добре известно, че протеинът е добавката, без която не можете. Но повечето трениращи, които нямат задълбочени познания за хранителните добавки, живеят с грешна представа за техния произход и значение и най-често ги асоциират с хормони, стимуланти и всичко, което попада под общото название „химия“. Тази статия е именно за тях, защото в нея ще проследим целия производствен процес и ще им докажем, че  между протеина на прах и т.нар. „химия“ не може да бъде поставен знак за еквивалентност. Това е статия за пътя на протеина от кравата до вашия шейкър стъпка по стъпка:

  1. Всичко започва с издояването на кравите, транспорта и доставката на млякото до фабриката. Млякото се оценява по вкус, температура, мирис и вид. Ако бъде одобрено се праща към заводите за производство на сирене
  2. Когато млякото постъпи в фабриката, първо минава щателна проверка преди да се изпомпа в охладителните цистерни, след което се пастьоризира при температура от 72-73С, за да се унищожат опасните бактерии. След пастьоризацията млякото се охлажда и се преминава към производството на сирене.
  3. При производството на сирене се отделя суроватка, която е другата съставна част на млякото. В миналото суроватката се е считала за отпаден продукт и е била изхвърляна. Но днес отделената суроватка се събира и преработва, за да се получи суроватъчен протеин.
  4. Суроватката, която се отделя при производството на сирене, е с концентрация само 15%, а останалата част са мазнини и млечна захар (лактоза). За да се изолира същинската суроватка от въглехидратите и мазнините, се преминава през множество процеси на филтриране, обединени под общото название ултрафилтрация. В резултат на тази серия от филтриране остава суроватъчен протеинконцентрат, съдържащ до 80% чист протеин. Това е и най-продаваната на пазара форма на протеин на прах.
  5. Ако този продукт бъде подложен на още по-финно филтриране (микрофилтрация), се получава и най-чистата форма на протеина – суроватъчен протеин изолат. Това е най-качественият протеин с концентрация до 90%, напълно пречистен от лактоза и мазнини. За съжаление това е и най-скъпият протеин на пазара.
  6. Без значение дали протеинът е концентрат или изолат, последният етап от обработката е превръщането на суроватката в сухо вещество. За целта протеинът преминава през дюзи, за да се раздели на малки капчици. Капките срещат струя топъл въздух, който изпарява влагата и превръща субстанцията на прах. Протеинът на прах бива допълнително обработван, за да се подобрят неговите качества като разтворимост, вкус, аромат и други.
  7. След като премине през тази последна серия от процеси, протеинът се разфасова на опаковки от различна големина, за да достигне до крайният потребител.

Както сами успяхте да се убедите, процесът на производство на протеин няма нищо общо с каквито и да е химични или фармацефтични технологии.Друг е въпросът, че тук разгледахме производствения процес на само един вид протеин – суроватъчния, който е и най-разпространен. Освен него имаме още соев, яйчен, телешки и млечен протеин (или казеин), чийто процеси на производство по своята същност наподобяват гореописания начин. Така че що се отнася до протеиновите шейкове, консумирайте без страх, наслаждавайки се на разнообразието от вкусове и аромати на пазара.

 

Остави коментар